Aquest estiu no hem registrat temperatures per damunt dels 40ºC

Aquest estiu no hem registrat temperatures per damunt dels 40ºC.

La temperatura més elevada registrada per la nostra estació ha estat 39’3ºC el dia 28 de juliol.

Temperatura màxima en maig de 29’5ºC
Temperatura màxima en juny de 35’8ºC
Temperatura màxima en juliol de 39’3ºC
Temperatura màxima en agost de 37’9ºC
Temperatura màxima en Setembre de 35’7ºC

Previsió per a aquest cap de setmana

PENDENTS DEL NOU CANVI D’ORATGE
©Inforatge SC (21-04-2017)

Este cap de setmana l’oratge es mostrarà més tranquil i suau ja que les temperatures es recuperaran i l’ambient no serà tan fred com estos dies. Ara bé, els models continuen apuntant a nous canvis en el mapa meteorològic ja que el pròxim episodi inestable es podria donar entre el dilluns 24 i el dijous 27 de la ma d’una vaguada que es despenjarà des de latituds altes cap a la meitat nord de la nostra península.

Apart de les possibles pluges i tronades que es podran donar, també les temperatures tornaran a desplomar-se a valors més hivernals.

Estarem atents estos dies a les noves eixides dels models ja que el més fort, a dia de hui, apunta al dimarts 25 i dimecres 26 on la situació podria resultar més interessant.

Nova adquisició per a la nostra estació meteorològica

Rehabilitació garita meteorològica

El departament d’Automoció i el departament d’Automàtica, Robòtica i Telecomunicacions han promogut la restauració de la garita de meteorologia de fusta que disposava antigament el nostre centre.
La feina ha estat realitzada pels alumnes de segon curs de Formació Professional Bàsica de manteniment de vehicles.
Gràcies a aquesta nova garita, les dades automàtiques de la nostra estació meteorològica que es mostren a la web, podrem comparar-les amb els instruments que anirem afegint a aquesta garita, aconseguint major qualitat de les nostres dades.
Fins ara, la única dada que comprovàvem manualment era la pluviometria, i des d’aquest moment ja hem començat a monitoritzar la temperatura màxima i mínima. En breu, adquirirem un baròmetre manual, d’aquesta manera les dades oferides per la nostra estació meteorològica i mediambiental seran molt més fiables.
Agraïm la feina feta per aquest grup d’alumnes.

Ona de calor

Sembla que aquest estiu serà calorós, ja va començar maig amb temperatures de 39’6 ºC. Des que tenim registres de la nostra estació meteorològica la temperatura de 42’6 ºC d’ahir es el major valor enregistrat per la nostra estació meteorològica, seguit pels 42’0 ºC del 29 de juny i del 10 d’agost, tots dos del 2012.

L’índex ultravioleta B

El Sol emet radiació en un ampli rang de l’espectre electromagnètic i en concret emet significativament a la zona de l’ultraviolat.
Es sol dividir la radiació ultraviolada en tres zones depenent de la seva energia:
– Els raigs ultraviolats més energètics són els UVC amb longituds d’ona entre els 100 i els 280 nm.
– La longitud d’ona dels raigs UVB oscil·la entre els 280 i els 315 nm.
– Els UVA comprenen la zona entre els 315 i els 400 nm.
La part més perjudicial d’aquesta radiació (la denominada radiació UVC) no arriba a la superfície terrestre ja que és absorbida per l’atmosfera, especialment en l’anomenada capa d’ozó. Encara que els raigs ultraviolats UVB són absorbits en l’atmosfera en un 90% aproximadament, i els UVA són també atenuats en menor mesura, una part d’ells arriba a arribar a la superfície terrestre.
Cal dir que els raigs ultravioletes són necessaris per a la vida. Recordem que la fotosíntesi de les plantes té lloc gràcies a l’energia dels raigs ultraviolats o que els humans necessitem exposar-nos a la llum solar (i, especialment, a la radiació UVB) per sintetitzar en la pell la vitamina D el dèficit pot provocar una deficient mineralització dels ossos. No obstant això, una sobreexposició als raigs ultraviolats pot ser perjudicial per a la salut.
La radiació ultraviolada pot provocar danys en el col·lagen de la pell i per tant un envelliment prematur de la mateixa. També danys i mutacions en l’ADN i hi ha moltes evidències que augmenta considerablement el risc de contreure un càncer de pell.

Temperatures de ple estiu només entrar en Maig

Només entrar en maig, ahir dia 3, hem arribat als 34’2 ºC, una temperatura elevada per a maig. L’any passat a maig la nostra estació meteorològica ja va enregistrar els 32’6 ºC, temperatura que ja ens va semblar elevada per a maig.

A més, al ser les primeres calors, també les notem molt més, a mesura que entrem en estiu, les temperatures elevades les anem suportant millor amb l’adaptació del nostre cos a elles.